Voedingsbeleid

Gevarieerde voeding en bewegen zijn belangrijk voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Kinderen zijn in de groei. Gezonde voeding en voldoende beweging dragen bij aan het voorkomen van (chronische) ziekten en overgewicht. De maaltijd moet een gezellig moment van de dag zijn, een rustpunt. Wij gaan ervan uit dat als een kind zich op zijn gemak voelt, het goed zal eten en drinken.
De pedagogisch medewerksters houden goed in de gaten hoeveel een kind eet. Als er opvallend eetgedrag wordt vertoond, wordt er informatie uitgewisseld met de ouders en overlegd. Er wordt nooit gedwongen te eten, wel gestimuleerd.

De maaltijden

De maaltijden zijn belangrijke momenten op de dag; een rustpunt, een duidelijk vast punt op de dag, in groepsverband. De kinderen en de pedagogisch medewerksters luisteren naar elkaar, iedereen zit op zijn billen (en niet achterstevoren) en de sfeer moet uitnodigend, warm zijn. Als een kind, wat altijd goed eet, een keertje slecht eet, is dit helemaal niet erg. Maar als een kind altijd heel weinig eet, proberen we het te stimuleren om meer te eten. We dwingen nooit. Hetzelfde verhaal gaat op voor drinken.

Wat eten Dreumesen en peuters

Rond 9:30 uur eten we fruit.
Alle kinderen nemen zelf fruit mee.Ieder kind krijgt zijn/haar eigen stukje fruit in een bakje. Zo kunnen wij goed in de gaten houden of het kindje voldoende fruit heeft gegeten. We drinken er thee zonder suiker bij. Indien kinderen dit echt niet lusten dan krijgen zij water..

De kinderen eten tussen de middag een warme maaltijd. Dit kan bestaan uit aardappelen groente en vlees/vis of het kan een eenpansmaaltijd zijn van bijvoorbeeld macaroni of lasagne. Wij werken waar mogelijk met biologische producten. Ook serveren wij vegetarische maaltijden. Wij geven de kinderen geen varkensvlees en wij houden rekening met diëten.

Voor kinderen onder een jaar kunnen wij de maaltijd pureren. Indien ouders liever hebben dat wij hun kindje onder 1 jaar een potje warm eten geven dan kan dat ook. Bij de maaltijd serveren wij halfvolle melk of sojamelk. Mochten de kinderen geen melk lusten dan wordt er water geserveerd.

Rond 15:00 uur eten we met de kinderen  een cracker.( cracotte of knäckebröd) met daarop hartig beleg (smeerkaas of plakjes kaas) en boter of jam pindakaas appelstroop.. Erbij drinken we thee.

Rond 16:30 eten wij een biscuitje/rijstwafel/soepstengel en drinken wij daarbij diksap.

Als het warm weer is drinken we vaker.

Wat eten Baby’s

Flessenvoeding wordt door de ouders meegegeven. Fruit/ fruithap ook. De tijden worden aangepast aan het ritme van de baby en steeds in goed overleg met de ouders. Als de baby ouder is en warm mag eten, dan krijgt hij dat van het kinderdagverblijf.
Borstvoeding geven kan natuurlijk ook. De moeder kan langskomen om de baby te voeden indien gewenst. Maar er kan ook afgekolfde melk meegegeven worden mits dit gekoeld wordt vervoerd. Afgekolfde melk wordt voorzichtig opgewarmd in warm water/ flessenwarmer. De baby moet wel uit een fles kunnen/ willen drinken .

Rond het eerste jaar van de baby proberen we het kindje mee te laten draaien in het dreumes/peuterritme.

Wat als een kind niet wil eten?

We dwingen een kind nooit, maar proberen wel te stimuleren. Dit doen we o.a. door

  • Niet teveel eten tegelijk op hun bordje te doen.
  • Te prijzen als het bordje is leeggegeten.
  • Een compromis te sluiten dit deel van je warm eten eet je op dit deel haal ik weg.
  • De sfeer gezellig te houden.

Slide Vraag een rondleiding aan of schrijf je direct in... Contact opnemen Direct inschrijven Rondleiding aanvragen

Slide Vraag een rondleiding aan Contact opnemen Direct inschrijven Rondleiding aanvragen of schrijf je direct in...

Verkeersthema

We zijn bezig geweest met het verkeersthema en hebben zebrapaden gezocht en er kwam