Zindelijkheidstraining

We gaan ervan uit dat elk kind in zijn eigen tempo zindelijk wordt. Sommige kinderen zijn al heel snel zindelijk, anderen hebben daar meer tijd voor nodig..Te snel starten met zindelijkheidstraining heeft geen zin. Het kind moet er lichamelijk en geestelijk aan toe zijn. Het kind moet de kringspieren beheersen. Dit is een lichamelijk rijpingsproces waarop het kind en de volwassenen geen invloed op kunnen uitoefenen. Zolang het kind geen beheersing heeft over de kringspieren, heeft het geen zin om met zindelijkheidstraining te beginnen. Ook moet het kind er geestelijk aan toe zijn; het moet willen. Als het kind bang is, of het wil nog niet, dan moet het niet worden geforceerd. Lichte stimulatie is wel mogelijk.

Werkwijze

We nemen kinderen die willen, mee naar de wc tijdens de plas- en verschoonrondes. Zij kunnen dan kiezen of ze op het potje willen of op de wc. Als we zien dat een kind begrijpt wat de bedoeling is, als er steeds vaker wel wat wordt geproduceerd, dan gaan we echt met de training van start, in overleg met de ouders. Want thuis en op het kinderdagverblijf moet er dan wel hetzelfde mee worden omgegaan, anders is het voor het kind onduidelijk wat er van hem/haar wordt verwacht.

We kijken ook naar de situatie; is het wel een geschikt moment om te beginnen? Als een kind net is verhuisd, als er een broertje/ zusje is geboren of een andere gebeurtenis, dan kan er beter worden gewacht. We beginnen de zindelijkheidstraining dus met het meenemen naar de wc. Als dat steeds goed gaat, dan laten we het kind een paar uur zonder luier rondlopen en gaan op vaste tijden naar de wc. Het kind moet ook een makkelijke broek aan hebben, zodat het die zelf uit kan doen. Een geslaagde poging wordt met een complimentje beloont en de kinderen mogen een sticker plakken op hun plaskalender.. Als het mis gaat, wordt het kind getroost en verschoond.

Kinderen die bang zijn, proberen we op den duur spelenderwijs aan de wc te laten wennen. Dit kan m.b.v. poppen, boekjes lezen, e.d.

Slide Vraag een rondleiding aan of schrijf je direct in... Contact opnemen Direct inschrijven Rondleiding aanvragen

Slide Vraag een rondleiding aan Contact opnemen Direct inschrijven Rondleiding aanvragen of schrijf je direct in...

Verkeersthema

We zijn bezig geweest met het verkeersthema en hebben zebrapaden gezocht en er kwam