Sinds vorige week zijn wij gestart met de methode uk en puk. Uk en Puk is een totaal programma speciaal ontwikkeld voor de kinderopvang en is gericht op de vier ontwikkelingsgebieden: taal-spraakontwikkeling, motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling  en beginnende  rekenprikkels.

Wij zien deze methode als een zeer goede leidraad om met duidelijke thema’s te werken die dicht bij de belevingswereld van de kinderen aansluit en makkelijk is in te passen in het dagritme. Deze methode is ingericht met 12 verschillende thema;s die voor elke leeftijd, ook voor de baby’s en dreumesen activiteiten biedt.

Het is dus niet alleen een methode die zich richt op de peuters.
De thema;s hebben geen bepaalde volgorde, behalve het thema: welkom Puk die uiteraard als eerste kennismaking dient.

Wie is Puk?

Puk is een handpop die op de groep komt wonen. In de meeste activiteiten speelt Puk een centrale rol. Puk maakt altijd wel iets mee wat de kinderen herkennen. De kinderen ontwikkelen zich zo op een speelse manier met de pop. Puk biedt troost en is het vriendje bij wie baby’s, dreumesen en peuters zich veilig voelen. Puk is het speelkameraadje van de kinderen, waardoor Puk voor veel kinderen de drempel iets lager maakt om mee te doen aan de activiteiten. Puk is er de hele dag gezellig bij. Hij eet mee, gaat slapen en zit erbij als de kinderen spelen. Hij heeft een eigen bedje, potje bordje etc.

Activiteiten

Elk thema van Uk & Puk bevat 12 activiteiten. De volgorde van deze activiteiten kunnen we zelf bepalen. Er is keuze uit: 3 activiteiten voor de grote groep, 7 activiteiten voor groepjes van maximaal 3 kinderen en 2 activiteiten om met kinderen individueel te doen. De duur van een activiteit is afhankelijk van het kind zelf en de interactie in de groep. Bij de methode horen knieboeken, kijkplaten liedjesboeken en een handboek voor de activiteiten.

 

 

Materialen

 

Alle materialen van Uk en Puk liggen ter inzage op de groepen. Vraag er gerust naar om hier eens in te kijken.

Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in en de reactie van de kinderen is ook erg leuk.