Sociale ontwikkeling

Een van de doelen van de opvoeding is dat de kinderen leren met respect om te gaan met andere kinderen en volwassenen. Kinderen moeten met respect worden benaderd, maar moeten ook anderen met respect behandelen. Sociaal gedrag wordt al vanaf jongs af aan gestimuleerd, gedurende de hele dag.

Vanaf jongs af aan wordt de kinderen al geleerd elkaar te verwelkomen en gedag te zwaaien, gestimuleerd om voorzichtig met de baby’s om te gaan. De kinderen leren steeds een beetje meer om op elkaar te wachten, zoals bijvoorbeeld met gezamenlijke activiteiten als het eten.

Er worden regelmatig gezamenlijke activiteiten georganiseerd in een klein groepje; zoals over rollen met een bal, boekjes lezen, maar ook bijvoorbeeld samen opruimen. Als de kinderen ouder zijn, leren ze elkaar aanspreken bij hun naam, er worden gezamenlijke gesprekjes gevoerd, bijvoorbeeld tijdens het eten. Hier leren ze op elkaar te wachten, naar elkaar te luisteren, vragen te stellen, etc. Daarnaast worden kinderen gestimuleerd elkaar te helpen, bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, te troosten, samen opruimen.

In geval van een conflict tussen twee kinderen wacht de leidster eerst even af. Ze geeft de kinderen de gelegenheid om het zelf op te lossen. Lukt dit niet, dan grijpt zij alsnog in. Maar ook dan zal er samen met de kinderen naar een oplossing worden gezocht.

Activiteiten

Alle activiteiten die met meerdere kinderen worden gedaan, zijn geschikt.
Voorbeelden: Gezelschapsspelletjes, kringspelen, kringgesprekjes, verstoppertje, gymmen, huishoudelijke karweitjes, spelen in de poppenhoek, etc.

Slide Vraag een rondleiding aan of schrijf je direct in... Contact opnemen Direct inschrijven Rondleiding aanvragen

Slide Vraag een rondleiding aan Contact opnemen Direct inschrijven Rondleiding aanvragen of schrijf je direct in...

Verkeersthema

We zijn bezig geweest met het verkeersthema en hebben zebrapaden gezocht en er kwam